USM NEWS PORTAL 

BERITA DALAM TALIAN: GELARAN 'KAFIR' DALAM ISLAM DAN AGAMA-AGAMA LAIN: APA ISU?

Edisi 9
Gelaran ‘kafir’ dalam Islam dan agama-agama lain: Apa isu?
Oleh PROF MADYA DR NAZARUDIN ZAINUN | 1 April 2024

https://www.edisi9.com.my/wp-content/uploads/2024/04/kafir-infidel.jpg

DI sebahagian negara mereka berbangga memakai logo perkataan infidel atau kafir. Bagi mereka itu satu penghormatan.

Namun tidak di Malaysia apabila perkataan tersebut digantungkan dengan pelbagai persepsi hingga menenggelamkan makna sebenar perkataan itu.

Setelah lebih daripada 14 abad Islam masuk dan lebih daripada lapan abad berkembang pesat di negara ini, tiba-tiba tahun 2024 perkataan itu mahu dilarang penggunaannya.

Ada yang kata tidak patut gunakan demi menjaga hati pihak tertentu, dan ada yang kata sebaliknya.

Ada apa sebenarnya? Apa pula perkataan yang sama erti dengan kafir dalam agama lain?

Kafir adalah istilah yang digunakan oleh Tuhan (Allah) dengan nilai lembut terhadap orang belum Islam seperti tertera dalam al-Quran, contohnya dalam surah Al-Kafirun (109:1).


Di sesetengah negara, mereka berbangga memakai logo dengan perkataan ‘infidel’ atau kafir. – Gambar hiasan

Dari sudut pandang Islam perkataan kafir itu sendiri bermaksud ‘orang yang menutup diri daripada beriman kepada Allah’.

Lalu apa masalahnya sehingga perkataan ini tidak digalakkan (dibenarkan) untuk digunakan? Di manakah masalahnya?

Sebenarnya konsep yang sama juga digunakan oleh agama lain apabila memanggil orang yang tidak seagama dengan mereka. Namun apakah perkataan mereka bernilai lembut?

Bagi orang Yahudi, mereka yang tidak ikut agama Yahudi atau tidak lahir dari keturunan Yahudi dipanggil sebagai goyim.

Ada banyak tafsiran daripada perkataan ini. Antaranya ‘manusia yang paling hina yang lahir daripada khinzir dan monyet’.

Ada juga yang menyatakan goyim adalah ‘lembu-lembu yang membawa maksud manusia selain Yahudi adalah lembu-lembu yang boleh diperlakukan apa saja’.

Fahaman goyim ini bukan saja dinyatakan di dalam kitab Talmud tetapi juga digunakan oleh para rabai untuk mengajarkan umat mereka bahawa para goyim ini tidak ada tempat di dalam dunia. Goyim adalah hamba kepada bangsa Yahudi.

Manakala dalam ajaran Kristian pula memanggil orang yang tidak beragama Kristian sebagai domba atau ‘biri-biri yang sesat’.

Sedangkan bagi Buddha pula, sejauh carian menyebutkan tidak ada kata untuk sebutan bagi umat non-Buddha.

Ini disebabkan bagi Buddha, sebagai agama humanistik, semua manusia adalah sama, semua masih diliputi oleh keserakahan, kebencian dan kebodohan batin.

Maka sebab itulah tiada perkataan untuk mereka yang non-Buddha.

Manakala dalam ajaran agama Hindu untuk mereka yang non-Hindu disebut ‘sahabat’ seperti tertulis dalam Pustaka suci Bhagavadgita Sloka XII. 13. menyebutkan:

Advesta sarwa bhutanam, Maitrah karuna eva ca Nirmano niraham karah, sama dukha-sukhah ksami (Dia yang tidak membenci segala makhluk, bersahabat, dan cinta kasih bebas daripada keakuan dan keangkuhan, sama dalam suka dan duka, serta pemberi maaf) .

Di dalam Yajur Veda 26.2, disebutkan: Mitrasya ma caksusa sarvani bhutani samiksantam, mitarsya aham caksusa saruani bhutani samikse, mistrasya caksusa samisamahee (moga semua makhluk memandang kami dengan pandangan mata seorang sahabat, semoga kami memandang dengan pandangan mata seorang sahabat).

Jadi hampir setiap agama mempunyai perkataan bagi memanggil mereka yang tidak seagama. Ada yang kasar dan ada yang lembut.

Dalam Islam selagi seseorang itu bertaraf kafir zimmi (tinggal di negara Islam, menghormati orang Islan dan peraturan Islam) maka mereka patut dihormati dan bila menjadi kafir harbi (tinggal dalam negara Islam, tetapi menentang umat Islam dan peraturan Islam) patut diperangi.

Jadi eloklah perkataan itu tidak dipolitikkan. Biarkankah perkataan itu dibebaskan daripada pelbagai persepsi yang tidak sepatutnya.

Tidak perlu merendahkan Islam untuk menjaga hati sesiapapun, kerana tidak ada yang salah dengan perkataan itu jika dirujuk kepada maksud sebenar.

Kita hanya berusaha, hidayah milik Allah.

Penulis adalah pakar sejarah Asia dan merupakan pensyarah kanan di Universiti Sains Malaysia.

Keratan Akhbar

  • Created on .
  • Hits: 233

Pusat Media dan Perhubungan Awam
Media and Public Relations Centre

Level 1, Building E42, Chancellory II, Universiti Sains Malaysia, 11800, USM, Pulau Pinang, Malaysia
Tel : 04-653 6495 | Faks : 04-653 6484 | Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. |  Web : www.usm.my

All Rights Reserved. Universiti Sains Malaysia © 2024