USM NEWS PORTAL 

BERITA DALAM TALIAN: MGRC, USM BEKERJASAMA KAJI GENETIK, SEJARAH 'PENANG WOMAN'

Edisi 9
MGRC, USM bekerjasama kaji genetik, sejarah ‘Penang Woman’
Oleh Wartawan Edisi 9 | 13 March 2024

Screenshot 2024 03 19 at 9.45.06 AM

MALAYSIAN Genomics Resource Centre Berhad (MGRC) pakar genomik dan biofarmaseutikal terkemuka, mengumumkan dua perjanjian kerjasama penyelidikan penting dengan Universiti Sains Malaysia (USM) berkaitan rahsia genetik dan sejarah Penang Woman.

Perjanjian pertama memberi tumpuan kepada penerokaan genetik Penang Woman berkenaan melalui kajian mendalam bagi mengekstrak dan menganalisis bahan genetik daripada spesimen wanita purba tersebut.

Manakala perjanjian kedua untuk menentukan umur rangka Penang Woman purba menggunakan teknik Pentarikhan Spektrometri Jisim Accelerator (AMS) di samping menjalankan pentarikhan Pencahayaan Terransang Optik pada tembikar Guar Kepah.

Di bawah kerjasama ini, USM akan menyediakan bahan genetik dan bantuan teknikal untuk penjujukan DNA, manakala MGRC Therapeutics (MGRCT) akan menjalankan pengekstrakan DNA genomik dan penjujukan genom keseluruhan menggunakan bahan yang diekstrak, serta menyediakan sokongan pembiayaan.

Kerjasama ini turut merangkumi tanggungjawab bersama termasuk penyediaan laporan penyelidikan akhir, perkongsian pengetahuan, dan mengarang bersama penerbitan semakan rakan berdasarkan penemuan penyelidikan.

Pengerusi Eksekutif MGRC, Azri Azerai berkata, kolaborasi penyelidikan dengan USM ini bukan hanya untuk menyelidiki masa lalu, ia mewakili penumpuan yang menarik dalam sejarah, sains, dan teknologi.


‘Penang Woman’ yang ditemukan di Guar Kepah, Kepala Batas pada 2017 lalu.

“Dengan mendedahkan genetik dan sejarah naratif Penang Woman, kami bukan sahaja menyumbang kepada komuniti akademik dan saintifik tetapi juga meningkatkan kesedaran jenama dan kehebatan teknikal MGRC.

“Penerokaan ke dalam yang tidak diketahui ini menggariskan komitmen kami untuk menolak sempadan perkara yang mungkin dalam genomik dan biofarmaseutikal,” katanya hari ini.

Mengulas lanjut Azri berkata, di samping menjalankan pentarikhan Pencahayaan Terransang Optik pada tembikar Guar Kepah, USM juga akan memanfaatkan kepakaran dating AMS mereka, dengan MGRCT menyediakan sokongan pembiayaan.

“Kedua-dua pihak akan terlibat dalam analisis data, tafsiran dan pengarang bersama manuskrip untuk penerbitan semakan rakan sebaya, menyumbang secara signifikan kepada pemahaman sejarah manusia di rantau ini,” katanya lagi.

Kerjasama ini berlatarbelakangkan data genetik bermaklumat terhad daripada Orang Asli purba Sunda dan Sahul, dua kawasan daratan prasejarah yang telah menarik minat para saintis dan ahli sejarah, ujarnya.

Keratan Akhbar

  • Created on .
  • Hits: 156

Pusat Media dan Perhubungan Awam
Media and Public Relations Centre

Level 1, Building E42, Chancellory II, Universiti Sains Malaysia, 11800, USM, Pulau Pinang, Malaysia
Tel : 04-653 6495 | Faks : 04-653 6484 | Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. |  Web : www.usm.my

All Rights Reserved. Universiti Sains Malaysia © 2024