USM NEWS PORTAL 

BERITA DALAM TALIAN: 'SYUKUR TAK PERLU POTONG LIDAH'

Harian Metro
'Syukur tak perlu potong lidah'
Oleh Nur Izzati Mohamad | 29 April 2024

Kepala Batas: Guru lelaki yang disahkan menghidap kanser menarik nafas lega selepas rawatan brakiterapi yang dijalaninya di Pusat Perubatan Universiti Sains Malaysia (USM) di Bertam, di sini bukan sahaja menyembuhkan penyakitnya namun menyelamatkan lidahnya dari dipotong.

Hasbullah Rashid, 42 yang mengajar subjek Pendidikan Jasmani dan Kesihatan (PJK) di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jalan Paya Besar di Kulim, Kedah disahkan menghidap kanser berkenaan pada 2018.

Bapa kepada tiga anak itu, berkata pada mulanya dia mendapati bahagian lidahnya mengalami 'ulser' namun tidak melakukan sebarang rawatan kerana menganggap ia perkara biasa.

"Saya pada mulanya tidak ambil kisah mengenai 'ulser' kerana ia kejap ada kejap baik semula yang perkara itu sering berlaku dekat sesiapa sahaja hingga dianggap normal.

"Bagaimanapun, semua itu berubah apabila terasa sakit untuk makan hingga satu masa saya bangun tidur ada tompokan darah pada pipi lalu mendapatkan rawatan di sebuah hospital swasta.

"Saya kemudian dirujuk ke pakar kepala dan leher di Hospital Bukit Mertajam (HBM) yang mendapati sel kanser berada pada tahap dua sebelum saya dipindahkan ke Hospital Seberang Jaya (HSJ).

"Doktor di situ menawarkan rawatan pemotongan sebahagian lidah bagi mengekang sel kanser merebak," katanya ketika ditemui pada Majlis Penutup Program April Bulan Kesedaran Kanser Kepala dan Leher yang disempurnakan Naib Canselor USM Profesor Datuk Seri Dr Abdul Rahman Mohamed di Pusat Perubatan Universiti Malaysia (USM) di Bertam, di sini, hari ini.

Hasbullah berkata, dia tidak mampu berkata-kata selepas mendengar rawatan yang perlu dijalaninya bahkan berisiko kehilangan upaya untuk bertutur sekiranya dia bersetuju dengan kaedah rawatan berkenaan.

"Bayangkan selama 38 tahun (usia disahkan kanser) saya boleh bercakap tiba-tiba perlu belajar bahasa isyarat, apatah lagi saya seorang guru yang memerlukan suara untuk berinteraksi dengan murid.

"Saya rasa dunia tiba-tiba gelap dan fikir hanya untuk mati.

"Namun, segala-galanya berubah apabila ada doktor yang mengesyorkan saya mendapatkan rawatan di Pusat Perubatan USM tanpa perlu memotong lidah yang kini saya sudah bebas sepenuhnya dari penyakit ini selepas empat berjuang," katanya yang seolah-olah diberikan peluang hidup kali kedua.

Bagi seorang warga emas Shariffuddin Chaplang, 71, berkata dia sudah sembuh dari kanser yang dialaminya sejak 2019 selepas empat tahun menjalani rawatan.

"Sama seperti pejuang lain, saya hanya mampu reda dengan ujian ini dan bersyukur masih lagi dipanjangkan usia selain sembuh dari penyakit ini.

"Walaupun sudah berusia tetapi jangan kita berputus asa mencari jalan untuk kesembuhan kerana setiap penyakit ada penawarnya," katanya yang didiagnos mengalami kanser di bahagian pangkal hidung.

Sementara itu, Dr Abdul Rahman, berkata lebih 500 pesakit kanser kepala dan leher termasuk lidah dan mulut telah menerima rawatan di pusat perubatan, di sini sejak 2016 dengan menggunakan rawatan brakiterapi.

"Rawatan ini juga didapati menunjukkan 'success rate' (tahap kesembuhan) yang amat tinggi dan kita berharap fasiliti ini dapat memberikan perkhidmatan kesihatan berkualiti kepada masyarakat sekitar Utara Semenanjung selain mengekalkan status sebagai Pusat Rujukan Brakiterapi Kepala dan Leher antara terbaik di dunia," katanya.

HASBULLAH menunjukkan gambarnya ketika menerima rawatan selepas menghidap kanser kepala dan leher pada 2018 . FOTO Danial Saad
 HASBULLAH menunjukkan gambarnya ketika menerima rawatan selepas menghidap kanser kepala dan leher pada 2018 . FOTO Danial Saad


Pusat Media dan Perhubungan Awam
Media and Public Relations Centre

Level 1, Building E42, Chancellory II, Universiti Sains Malaysia, 11800, USM, Pulau Pinang, Malaysia
Tel : 04-653 6495 | Faks : 04-653 6484 | Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. |  Web : www.usm.my

All Rights Reserved. Universiti Sains Malaysia © 2024