USM NEWS PORTAL 

Keratan Akhbar

BERITA DALAM TALIAN: BURUNG PUNGGUK JELAPANG BANTU PEKEBUN SAWIT KAWAL TIKUS

ASTRO AWANI

Burung Pungguk Jelapang bantu pekebun sawit kawal tikus

Bernama | 16 Mac 2023

Burung Pungguk Jelapang bantu pekebun sawit kawal tikus
USM bersama Barn Owl and Rodent Research Group (BORG) menjalankan program inisiatif Burung Pungguk Jelapang untuk Pekebun Kecil Kelapa Sawit (BOSI) bagi membantu pekebun mengawal tikus di ladang mereka. - Foto BERNAMA

GEORGE TOWN: Universiti Sains Malaysia (USM) bersama Barn Owl and Rodent Research Group (BORG) menjalankan program inisiatif Burung Pungguk Jelapang untuk Pekebun Kecil Kelapa Sawit (BOSI) bagi membantu pekebun mengawal tikus di ladang mereka.

Penyelaras BORG yang juga pensyarah Pusat Pengajian Sains Kajihayat (PPSK) USM Prof Madya Dr Hasber Salim berkata inisiatif itu dijalankan dengan kerjasama Yayasan Pemuliharaan Hijau Minyak Sawit Malaysia (MPOGCF) dan berupaya membantu pekebun kecil mengawal serta mengurangkan populasi tikus perosak dengan berkesan.

"BOSI adalah projek khas yang menyaksikan penyerahan dan pemasangan 20 kotak sarang burung pungguk jelapang yang dikenali dengan nama saintifiknya tyto javanica javanica kepada pekebun kecil di Mukim Bagan Samak, Bandar Baharu di Kedah.

"Kotak yang dibekalkan telah direka bentuk dengan matlamat untuk menarik burung pungguk jelapang sebagai tapak sarang yang selamat dan sesuai untuk pembiakan malah pekebun juga ditunjukkan dengan demonstrasi pemasangan yang betul," katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Beliau berkata kotak itu turut merangkumi penggunaan teknik pemetaan Sistem Kedudukan Sejagat (GPS) bagi memastikan kotak sarang burung diagih secara sama rata pada ketumpatan satu kotak bagi setiap lima hektar di kawasan tersebut.

Hasber berkata sepanjang tempoh projek itu dijalankan, pasukan penyelidik akan memantau rapi kadar penghunian burung pungguk jelapang dalam kotak sarang yang dipasang dan melihat prestasi pembiakan serta memantau kepadatan populasi tikus di kawasan tersebut.
Beliau berkata BORG juga teruja dapat bekerjasama dengan MPOGCF yang disifatkan bukan sekadar berkongsi objektif yang sama dalam memulihara biodiversiti, malah turut membiaya dan memberi sokongan penuh untuk memastikan projek itu berjalan lancar dalam tempoh dua tahun akan datang.

"Burung pungguk jelapang terbukti secara meluas sebagai ejen berkesan dalam kawalan biologi terhadap tikus perosak di ladang kelapa sawit, khususnya di negara ini dan berdasarkan kajian penyelidik, tikus boleh merangkumi hingga 99 peratus diet burung pungguk jelapang serta sepasang burung itu serta anak-anaknya boleh memakan kira-kira 1,300 ekor tikus setahun," katanya.

Beliau berkata usaha itu dilihat sebagai satu daripada kaedah hijau yang dapat menggalakkan penggunaan burung pungguk jelapang oleh pekebun kecil kelapa sawit dalam menguruskan haiwan perosak itu di ladang mereka malah kaedah tersebut juga dapat mengurangkan penggunaan racun perosak yang menyebabkan kesan buruk kepada alam sekitar dan mengelak daripada berlaku lebih banyak kemudaratan kepada hidupan lain yang memakan tikus telah diracun.

Sementara itu, Pengurus Besar MPOGCF Zamakhshari Muhamad berkata pihaknya komited dalam menyokong usaha pemuliharaan dan kelestarian alam khususnya berkaitan dengan industri kelapa sawit.

Beliau turut menzahirkan keyakinan dengan output melalui pelaksanaan BOSI dalam meningkatkan kesedaran kepada pekebun kecil mengenai keberkesanan menggunakan burung pungguk jelapang sebagai penyelesaian jangka panjang kepada masalah haiwan perosak itu.
-- BERNAMA

  • Created on .
  • Hits: 202

Pusat Media dan Perhubungan Awam
Media and Public Relations Centre

Level 1, Building E42, Chancellory II, Universiti Sains Malaysia, 11800, USM, Pulau Pinang, Malaysia
Tel : 04-653 6495 | Faks : 04-653 6484 | Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. |  Web : www.usm.my

All Rights Reserved. Universiti Sains Malaysia © 2023