USM NEWS PORTAL 

Keratan Akhbar

BERITA DALAM TALIAN: GRADUAN AUTISME TERIMA ANUGERAH PINGAT EMAS USM

https://www.utusan.com.my/nasional/2022/11/graduan-autisme-terima-anugerah-pingat-emas-usm/

OOI IVAN (kanan) dan Arief Ferdaus Azmi menunjukkan pingat emas masing-masing dalam sidang akhbar sempena Upacara Konvokesyen Ke-60 USM, di Bangunan Canselori USM, Pulau Pinang hari ini. Pix IQBAL HAMDAN
 
Oleh SAFINA RAMLI
30 November 2022, 12:59 pm

GEORGE TOWN: Biarpun berdepan masalah sukar menumpukan perhatian dalam tempoh lama, graduan autisme (hiperaktif) dari Universiti Sains Malaysia (USM), Ooi Ivan, 24, berjaya dinobatkan sebagai penerima Anugerah Pingat Emas USM (anugerah graduan cemerlang kelainan upaya).

Ivan yang juga pembaca setia surat khabar Kosmo berkata, dia sangat terhutang budi kepada kakitangan USM yang sangat berdedikasi dan banyak membantu sepanjang menuntut di universiti berkenaan.

Dia yang memperoleh Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (TESOL) berkata, persekitaran USM yang mesra OKU juga banyak membantunya ketika berdepan masalah menumpukan pembelajaran selain ketika berasa resah semasa di dalam kelas.

“Salah satu cabaran ketika belajar ialah saya mudah resah, dan sukar tumpukan perhatian di dalam waktu yang lama.

“Emosi saya juga tidak stabil sekiranya berada di dalam kawasan yang ramai orang, jadi semasa peperiksaan saya akan meminta jasa baik USM meletakkan saya di bilik berasingan,” katanya ketika ditemui dalam sidang akhbar sempena Upacara Konvokesyen Ke-60 USM di sini hari ini.

Ivan yang mahu bergelar pendidik berkata, dia gemar membaca bagi mengurangkan simptom keresahan dan surat khabar Kosmo merupakan salah satu sumber bacaan utamanya setiap hari.

“Saya membaca surat khabar berbahasa Melayu sejak berusia 10 tahun dan mula membaca Kosmo pada 2011 kerana harganya murah kerana dijual pada harga 80 sen ketika itu.

“Sejak itu saya tidak berhenti membeli dan membaca surat khabar Kosmo sehingga ditamatkan penyiaran pada 2019, ketika itu saya amat sedih kerana kehilangan bahan bacaan utama.

“Selepas Kosmo diterbitkan semula pada 2020, saya terus membeli Kosmo untuk dijadikan bahan bacaan bagi meredakan tekanan semasa belajar,” katanya.

Dalam pada itu, seorang lagi graduan cemerlang yang memperoleh Hadiah Pingat Emas Canselor (anugerah pelajar tahun akhir terbaik dalam segala lapangan), Arief Ferdaus Azmi, 22, berkata, dia bersyukur kerana dapat mengikuti jurusan bahasa Inggeris untuk profesional itu sehingga berjaya dinobatkan sebagai salah seorang graduan cemerlang USM.

Jelasnya, jurusan itu dipilih ibunya, Norliza Abdul Rahman, 50-an, yang mahu dia belajar dalam bahasa Inggeris kerana mahu melihatnya mahir dalam bahasa berkenaan.

“Saya bersyukur kerana mengikut pilihan ibu dan tidak menghadapi sebarang masalah ketika melanjutkan pelajaran dalam bidang bahasa Inggeris untuk profesional,” katanya. – UTUSAN ONLINE

  • Created on .
  • Hits: 128

Pusat Media dan Perhubungan Awam
Media and Public Relations Centre

Level 1, Building E42, Chancellory II, Universiti Sains Malaysia, 11800, USM, Pulau Pinang, Malaysia
Tel : 04-653 6495 | Faks : 04-653 6484 | Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. |  Web : www.usm.my

All Rights Reserved. Universiti Sains Malaysia © 2023