USM NEWS PORTAL 

Keratan Akhbar

BERITA DALAM TALIAN: RAJA MUDA, RAJA PUAN MUDA BERKESAN SAKSI KONSERT MALAM P.RAMLEE: CINTA DAN LAGUNYA

SUARA MERDEKA

Raja Muda, Raja Puan Muda berkenan saksi Konsert Malam P. Ramlee: Cinta dan Lagunya

Oleh:SHOLINA OSMAN
Sabtu, 1 Oktober 2022

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dan Raja Puan Muda Perlis Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil berkenan berangkat menyaksikan “Penang Exchange 2022: Theatrical Concert – Malam P. Ramlee: Cinta dan Lagunya” yang dipersembahkan oleh selebriti Arja Lee dan Farhan Azizan, semalam.

Keberangkatan tiba Baginda berdua yang diiringi anakanda-anakanda, Sharifah Khatreena Nuraniah Ibni Syed Faizuddin Putra Jamalullail dan Sharifah Farah Adriana Ibni Syed Faizuddin Putra Jamalullail telah disambut oleh Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pembangunan Pelajar dan Alumni Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Dr Azlinda Azman dan Presiden Pertubuhan Kraf Malaysia yang dikenali sebagai Malaysia Craft Council (MCC), Nik Faiz Nik M. Amin.

Program yang dianjurkan di Dewan Budaya USM Pulau Pinang oleh MCC tersebut juga dihadiri Yang DiPertua Negeri Pulau Pinang, Tun Datuk Seri Utama Ahmad Fuzi Haji Abdul Razak dan Toh Puan Datuk Seri Utama Khadijah Mohd Nor.

MCC adalah sebuah pertubuhan yang bertujuan untuk memelihara serta memperkasakan industri kraf di Malaysia amnya.

Selain itu badan ini juga mengetengahkan industri seni kraf Malaysia ke peringkat antarabangsa melalui beberapa pendekatan yang diusahakan oleh ahli pertubuhan yang kebanyakannya merupakan para penggiat kraf tempatan.

Program tersebut yang turut mendapat jalinan kerjasama bersama pihak dari luar negara termasuk British Council, Japan Foundation dan US Embassy di mana MCC melihat ianya adalah titik permulaan yang baik untuk mengangkat imej kraf tempatan ke peringkat antarabangsa.

Selain itu program itu juga adalah satu usaha untuk membantu memulihkan dan menyemarakkan semula industri pelancongan dan kebudayaan Malaysia amnya. – SM

  • Created on .
  • Hits: 94

Pusat Media dan Perhubungan Awam
Media and Public Relations Centre

Level 1, Building E42, Chancellory II, Universiti Sains Malaysia, 11800, USM, Pulau Pinang, Malaysia
Tel : 04-653 6495 | Faks : 04-653 6484 | Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. |  Web : www.usm.my

All Rights Reserved. Universiti Sains Malaysia © 2023