ANAK PEMANDU TRAKTOR ANTARA PENENERIMA IJAZAH USM

https://malaysiagazette.com/2021/12/17/anak-pemandu-traktor-antara-penenerima-ijazah-usm/

By Malinda Abdul Malik - 17 December 2021
 
05C96A32-2FEA-4A8C-8528-2953C1D51068
Teng Kang (dua dari kanan) menerima Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Kepujian) dan diraikan pada Upacara Konvokesyen Ke-58 Universiti Sains Malaysia hari ini.

GEORGE TOWN – Anak pemandu traktor antara graduan yang menerima Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Kepujian) dan diraikan pada Upacara Konvokesyen Ke-58 Universiti Sains Malaysia (USM), di sini, hari ini.

Khaw Teng Kang, 25, dari Cheras, Kuala Lumpur juga merupakan penerima Anugerah Pingat Emas Canselor yang disampaikan Canselor Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Al Marhum Tuanku Syed Putra Jamalullail pada sidang pertama upacara berkenaan di Istana Arau, 2 Disember lalu.

Teng Kang berkata, anugerah itu didedikasi kepada bapa, Khaw Toong Nam, 62 dan ibunya, Lee Kar Nee, 62, yang selalu membantu dan mendorongnya hingga tamat pengajian.

Katanya, kejayaan itu sudah tentu akan mengubah nasib mereka sekeluarga selain menjadi inspirasi kepada adik bongsunya yang kini sedang menyambung pengajian di Universiti Teknikal Malaysia (UTeM) Melaka.

“Jika ada peluang, saya mahu menyambung pengajian dalam negara sekali gus berbakti kepada tanah air.

“Saya berpegang kepada prinsip ‘cuba dahulu barulah kita tahu hasilnya’,” kata anak sulung daripada dua beradik itu ketika ditemui, di sini, hari ini.

Sementara itu Graduan Ijazah Sarjana Muda Sains Muhammad ‘Izzat Mohd Zubir, 25, turut terpilih menerima Anugerah Pelajaran Diraja oleh Majlis Raja-Raja Malaysia kategori Bumiputera.

Anak kelahiran Balik Pulau itu berkata, dia memang meminati bidang fizik sejak di bangku sekolah menengah dan mempunyai keinginan bagi mendalami bidang berkenaan.

“Saya tidak ada cara khusus belajar, cuma fokus dan ‘enjoy’ dengan fizik kerana sangat meminati bidang itu.

“Kini saya bekerja sebagai penganalisis penyelidikan di Cyberjaya dan sudah memohon bagi melanjutkan pengajian ke luar negara tetapi terpaksa menangguhkan dahulu peluang itu atas sebab tertentu,” katanya yang juga bekas Pelajar Terbaik Pulau Pinang pada 2005.

Turut diraikan ialah penerima Anugerah Pelajaran Diraja oleh Majlis Raja-Raja Malaysia kategori bukan Bumiputera iaitu graduan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Kepujian) Tan Mei Fen, 25, serta graduan Ijazah Sarjana Muda Sains Perubatan (Kepujian) Dr Muhammad Mujaahid Mohd Amin, 25, yang menerima Anugerah Pingat Emas Naib Canselor.

Seramai 687 graduan menerima ijazah masing-masing pada sidang keenam, hari ini, yang dipengerusikan Pro Canselor USM, Tan Sri Datuk Mustafa Mansur.

Pada upacara itu, seramai 5,964 graduan menerima ijazah dalam bidang masing-masing pada sidang kedua hingga kesepuluh yang berlangsung pada 13 hingga 21 Disember di Dewan Tuanku Syed Putra (DTSP), USM Pulau Pinang. – MalaysiaGazette

- Sumber daripada MalaysiaGazette Online
 

Share This

Pusat Media dan Perhubungan Awam / Media and Public Relations Centre
Level 1, Building E42, Chancellory II, Universiti Sains Malaysia, 11800 USM, Pulau Pinang Malaysia
Tel : +604-653 3888 | Fax : +604-658 9666 | Email : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Laman Web Rasmi / Official Website : Universiti Sains Malaysia
Client Feedback / Comments
| USM News Portal. Hakcipta Terpelihara USM 2015